COVID 19 senfølger

Senfølger efter COVID-19 er en betegnelse for de symptomer nogle mennesker oplever efter at have haft COVID-19. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan størstedelen af de personer, som har haft COVID-19, blive raske igen uden behandling og kan vende tilbage til en normal hverdag, selvom det kan tage noget tid. En del kan dog opleve langvarige symptomer/senfølger efter COVID-19. WHO definerer senfølger (post-COVID-19) som mindst ét symptom, der bliver ved over to måneder efter en infektion med ny coronavirus, og som ikke kan forklares med andre diagnoser.

De mest hyppige langvarige symptomer/senfølger ved COVID-19 er koncentrations- og hukommelsesproblemer, træthed, hovedpine, tab af smags- og lugtesans m.m.

Næsten 30% af deltagerne i en undersøgelse foretaget af Statens Serum Institut oplevede stadig minimum ét fysisk symptom 6-12 måneder efter tidligere smitte. Hos deltagere, der ikke havde været smittet, var det kun 13%. De hyppigste senfølger var smags- og lugtforstyrrelser sammen med udpræget træthed.

Det er vigtigt at bemærke, at senfølger ved COVID-19 kan ses hos personer i alle aldersgrupper. Sundhedsstyrelsen har lavet anbefalinger til organisering og faglige indsatser ved senfølger efter COVID-19. Hvis du tror, du har langvarige symptomer/senfølger, kan du henvende dig til din læge.

Kan ergoterapi hjælpe på covid-19 senfølger?

Ergoterapi kan hjælpe med at håndtere senfølger efter COVID-19.

Ergoterapeuter kan hjælpe med at identificere de funktionelle problemer og de kognitive problemer som du oplever. I samarbejde med dig udarbejdes en plan for, hvordan du oplever og hvilke sammenhænge du oplever udfordringer med forslag til hvordan disse kan håndteres. Dette kan omfatte træning i daglige aktiviteter, såsom at klæde sig på, spise og drikke, at udføre huslige opgaver, samt koncentrations- og hukommelsesproblemer, træthed, hovedpine m.m.